Hatóanyag: Gymnemic sav

A gymnemic savak a Gymnema sylvestre növény leveleiből izolált kémiai vegyületek csoportja. Ezek a triterpenoid glikozidok közé tartoznak, és főként az antidiabetikus tulajdonságaikról ismertek2. A gymnemic savak egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy képesek gátolni az édesség érzékelését, így csökkenthetik a cukor utáni sóvárgást.
A gymnemic savak többféle biológiai hatással rendelkeznek, például:
Antidiabetikus hatás: Segíthetnek a vércukorszint szabályozásában azáltal, hogy gátolják a cukor felszívódását a belekben.
Gyulladáscsökkentő hatás: Csökkenthetik a gyulladásokat a szervezetben.
Antioxidáns hatás: Védelmet nyújthatnak az oxidatív stressz ellen.
Ezek a hatások hozzájárulhatnak a Gymnema sylvestre növény gyógyászati alkalmazásaihoz, különösen a cukorbetegség kezelésében.

A Gymnema inodorum (GI) Thaiföldön őshonos gyógynövény és funkcionális élelmiszer, amely a közelmúltban segített csökkenteni az egészséges emberek plazma glükózszintjét. Híres a gimnáziumsav gyógyászati tulajdonságairól és a glükóz felszívódásának elnyomására való képességéről. Azonban a gimnáziumi savak hatása az adipogenezisre, amely hozzájárul az elhízással összefüggő zsírszövetek felhalmozódásához, továbbra sem ismert. Jelen tanulmány célja a GI teából származó gimnáziumi savak adipogenezisre gyakorolt hatásának meghatározása volt. Megtisztítottuk és azonosítottuk a GiA-7-et és a sztofonoszid C-t és B-t a GI teából, amelyek gátolták az adipociták differenciálódását a 3T3-L1 sejtekben. Ezek a vegyületek elnyomták a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptor gamma (Pparγ) függő gének expresszióját is, jelezve, hogy gátolják a lipidek felhalmozódását és a 3T3-L1 preadipociták differenciációjának korai szakaszát. Csak a GiA-7 indukálta a szétválasztó protein 1 (Ucp1) és a pparγ koaktivátor 1 alfa (Pgc1α) expresszióját, ami arra utal, hogy a GiA-7 mitokondriális aktivitást és bézs színű adipocitákat indukál. Ez a stephanoside C és B első felfedezése a Gymnema inodorumban. Eredményeink azt sugallták, hogy a GI teából származó GiA-7 és stephanoside C és B segíthet megelőzni az elhízást.
A Gymnema sylvestre leveleiből kivont gimnáziumsav triterpén-glikozidok keverékét tartalmazza, amelyek csökkenthetik a glükózszintet és gátolhatják a glükóz felszívódását [36,37,38]. A Gymnema sylvestre vizes kivonata inzulinszekréciót indukál a MIN6 sejtekben [39]. Egy tanulmány megállapította, hogy a GI levelekből származó GiA-7 gátolja a glükóz felszívódását az izolált bélrendszerben, és elnyomja a vércukorszintet patkányokban [6]. Itt azonban azt találtuk, hogy a GI teából kivont gimnáziumsavból tisztított GiA-7 gátolta a 3T3-L1 sejtek adipocitákká történő differenciálódását. A Stephanotis lutchuensis var. japonica és a Gongronema nepalense szárából izolált Stephanoside C és stephanoside B maláriaellenes aktivitással rendelkezik [21,40]. Ez az első jelentés a Gymnema inodorumból izolált stephanoside C-ről és stephanoside B-ről, amelyek gátolják a 3T3-L1 sejtek adipocitákká történő differenciálódását. Mint korábban említettük, az elhízást sejtszinten jellemzik, mint a preadipocitáktól való megkülönböztetést. A GI teában jelen lévő GiA-7, Stephanoside C és stephanoside B gátolta a preadipociták differenciálódását a Pparγ-függő mechanizmusok elnyomásával.
A Gymnema inodorum teát Thaiföldön széles körben alkalmazzák a magas vércukorszint szabályozására. Itt megvizsgáltuk a GI teából kivont gimnáziumi savak képességét a 3T3-L1 sejtek adipocitákká történő differenciálódásának gátlására. A GI teából izoláltuk és tisztítottuk a GiA-7-et, a stephanoside C-t és a stephanoside B-t oszlopkromatográfiával, illetve C18 HPLC-vel, majd NMR és tömegspektrometriával igazoltuk őket. Mindhárom vegyület gátolta a 3T3-L1 sejtek adipocitákká történő differenciálódását. Ezenkívül megállapítottuk, hogy ezek a vegyületek gátolják az adipogenezis korai szakaszát azáltal, hogy elnyomják az adipogenezishez kapcsolódó Lipin-1, Pparγ, Cebpα, Fasn, Cd36 és Fabp4 géneket. Azonban csak a GiA-7 indukálta az Ucp1-et és a Pgc1α-t, ami arra utal, hogy a GiA-7 fokozza a mitokondriális aktivitást és a bézs-szerű adipocitákat a 3T3-L1 preadipociták között. Eredményeink azt sugallják, hogy a GI teából származó GiA-7, stephanoside C és stephanoside B segíthet megelőzni az elhízást.
A gymnemic savak felszívódása és beépülése a szervezetbe több lépésben történik:
Felszívódás: A gymnemic savak a Gymnema sylvestre leveleiből származnak, és általában étrend-kiegészítők formájában kerülnek be a szervezetbe. A gyomorban és a vékonybélben szívódnak fel, ahol a bélhámsejtek membránján keresztül jutnak be a véráramba.
Metabolizmus: A gymnemic savak a májban metabolizálódnak. A májban különböző enzimek bontják le őket, és átalakítják olyan formává, amelyet a szervezet könnyebben fel tud használni.
Hatásmechanizmus: A gymnemic savak többféle módon fejtik ki hatásukat. Az egyik legfontosabb hatásuk, hogy gátolják a glükóz felszívódását a bélben, ezáltal csökkentve a vércukorszintet. Emellett serkenthetik az inzulin termelését a hasnyálmirigyben, és javíthatják az inzulinérzékenységet.
Kiválasztás: A gymnemic savak és metabolitjaik végül a vesén keresztül választódnak ki a szervezetből a vizelettel.
Ezek a lépések együttesen biztosítják, hogy a gymnemic savak hatékonyan támogassák a vércukorszint szabályozását és az inzulin működését a szervezetben.
A gymnemic savak lebontásához és hasznosulásához több enzim és egyéb anyag is hozzájárulhat. Íme néhány fontosabb enzim és anyag:
Enzimek
Glicerin-3-foszfát-dehidrogenáz (G3PDH): Ez az enzim részt vesz a glicerin anyagcseréjében, és a gymnemic savak kölcsönhatásba léphetnek vele.
Gliceraldehid-3-foszfát-dehidrogenáz (GAPDH): Ez az enzim kulcsszerepet játszik a glikolízisben, és a gymnemic savak kölcsönhatásba léphetnek vele.
Egyéb anyagok
NAD és NADH: Ezek a koenzimek segíthetnek a gymnemic savak hatékonyságának növelésében és a kölcsönhatások szabályozásában.
Ciklodextrinek: Ezek az anyagok segíthetnek a gymnemic savak stabilizálásában és hasznosulásában