Gyógynövények: Mezei katáng

A mezei katáng vagy vad cikória az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Nemesített változata a cikória, gyökereit kávépótlékként használták a nehéz időkben.
NÉPIES ELNEVEZÉSE: vad cikória, katángkóró, napra-néző, napra-járó, bodácskóró, mezei kék liliom, nagyapó füve...
A számos népi elnevezés arra utal, hogy a népi gyógyászatban igen elterjedt a használata.A katáng Európa egész területén, továbbá Nyugat- és Közép-Ázsiában is őshonos. Utak menti száraz talajon, szántóföldek mezsgyéjén, vasúti töltéseken, parlagföldeken fordul elő.
A katángról úgy tartják, hogy segít visszaszerezni az elveszített életerőt. A népi hiedelemben egykor szerelmi varázsszernek tekintették.A Kelta mítoszok szerint az út mentén urára végtelenül hosszan várakozó Freya istennő változott át e növénnyé, s lett így a hűség, a megértés és a barátság együttes szimbóluma.Már az ókorban a görögök és a rómaiak is ismerték és termesztették.
HORHI MÉLIUS PÉTER, az 1578-as esztendőben, Heltai Gáspárné kolozsvári műhelyében nyomtatott HERBÁRIUMÁBAN, a következőket írja a Katánkóróról:,,Nap után járó fű, Vad cichoria, kétféle: Egyik, mint a Konkolynak vagy búzavirágnak, kék virága vagyon, a Nap után fordúl, ez a Kotáng. A másiknak a virágja fejér szabású, nem terül úgy el, mint a Kotáng. Ezt hívják úgy a Patikáriusok Endiuiának, azaz keserű vad Salátának.Ha megfőzed egy marokkal e Katánkórót, akármelyik felét borban, a sárt, mindenféle enyves nyálat kiviszen emberből.Ha magvát megtöröd, megiszod borban, hidegleléstől jó.
Akiben vizi kórság vagyon, jó ezeknek a levelét, gyökerét főzni és melegen meginnya, a Májat, Vesét tisztítja.Levelei, szárai virági kelésre, dagadásra igen jó kötni. Igen hasznos a Köszvényes embernek, Főfájástól jó.
A Szent Antal tüzét (anyarozs mérgezés) megoltja a mezei, a gyomrot erősíti ha ecetbe észed. Ha borba megfőzed a fehér és sárga virágú Katángot, kígyóharapást gyógyít.

"Dr. KMETH SÁNDOR a katángkóróról:
A növény gyökérzetét tavasszal és ősszel érdemes újhold környékén gyűjteni, attól függően, hogy a test alsóbb, vagy felsőbb régióinak kezeléséhez kívánjuk felhasználni.Magját őszi melegek száraz időszakában kell szüretelni, leveleit, szárát virágát tavasztól őszig folyamatosan gyűjthetjük.
ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS: Mozgató, kissé összehúzó, szárító, hűtő hatású.
Az étvágyat, emésztési energiát fokozza, csökkenti a gyulladásokat, hajtja a vizet, szünteti a hurutokat, lerakódásokat, erőteljes méregtelenítő, hűtő vértisztító, lázcsillapító.
Mivel fokozza az emésztési energiát, ezért az emésztő csatornát, és a hozzá közvetlen kapcsolódó szerveket is általánosan tisztítja a lerakódásoktól, a meg nem emésztett tápanyagoktól, mérgektől.
Gyomorerősítő, a gyomor emésztőnedv termelését, saverősségét fokozza forrázatának alkalomszerű fogyasztása, a gyomorfal nyálkásságát, a gyomorhurutosodását viszont csökkenti, ezért javallt sápatag arccal együttjáró gyomorgyengeség, gyomorrontás esetén is.
A gyomor fertőzéses megbetegedései esetén aromás gyógynövényekkel együtt előnyösen alkalmazható.A belekben felhalmozódott, a bélfalra felrakódott zsírokat, ragacsos béltartalmat, mely elzáródáshoz, puffadáshoz vezethet, leoldja, távozásra készteti, fokozza a bélmozgást.
A bél emésztőnedveit is erősíti, nyálkáit, hurutjait csökkenti, normál flóráját segít helyreállítani, ezért a bél gombás, fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére kiváló.

A pangó bélsarat kihajtja. Rendszeresen is fogyasztható például a székletürítés szabályozásának céljából, mint cikóriakávé, főleg reggelenként, hatását tej hozzáadásával enyhíthetjük, lágyíthatjuk.
Azt ezerjófűhöz hasonlóan intenzíven tisztítja a lépet és a májat. A máj zsírosodással, gyulladással (pl.:sárgaság) járó betegségeinek egyik lehetséges, rendszeresen és folyamatosan alkalmazható gyógyszere.
Az epetermelést, annak erősségét fokozza, ezért nehezen emészthető, zsíros táplálékok mellé, akár közvetlen, vagy utólagosan fogyasztva a friss növényi levelek, vagy a gyökérből készült főzet is javallt.
Az epekövet főzetének kúraszerű alkalmazása képes feloldani. A hasnyálmirigy alul működésének, illetve az öregkori cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges gyógyszere.
A vesék szűrőrendszerét képes tisztítani, ezért a vese eredetű magas vérnyomást csökkenti.Vízhajtó hatású. A szervezet különböző helyein, (végtagok, hasüreg, medence…) felhalmozódott ödémás vizek lecsapolását segíti. Külsőleg is eredményesen alkalmazható borogatásként, pakolásként dagadások megszüntetésére.Izületi panaszok, köszvényes tünetek esetén külsőleg és belsőleg egyaránt javallt.Eredményesen kezelhetőek gyökerének főzetével a sömörös tünetek.
A bőrfelszínen megjelenő gyulladt pattanásokat, illetve a mélyebbről induló mérges pattanásokat, keléseket, szakállmérgezést, elfertőződött felszíni sebeket kívül-belül egyaránt alkalmazva kezelhetjük a növény friss levével, vagy főzetével.
A nyomasztó, lidérces álmok elűzésére igen jó.A szemkörnyék ödémás feldagadásának, a szem homályosságának, kivörösödésének, a kötőhártya gyulladásának kezelésére kamillával, esetleg szemvidítófűvel együtt készített forrázata borogatásként igen hatásos.
Boros főzete meghűléses, hidegrázásos állapotok felszámolására kiváló, érdemes forralt borba kiegészítőként használni ilyen esetekben.
A tompa fejfájást szünteti.
A férfiaknál a korai magömlés és a csapongó nemi vágy kezelésére főleg magja, vagy gyökere alkalmas főzet formájában, kúraszerűen alkalmazva.

LÉLEKTANI HATÁSA: A jóindulat, a szeretet, az érzelmi tisztaság megnyílvánulásának növénye, a tisztító tűzet hozza az ember lelkébe.
A közönséges, vágyakban megjelenő erőt segíti nemesebb állapotúvá alakítani, az ideák világa felé emelni.
Csökkenti az érzelmi túlterheltséget, szennyezettséget, elhajtja a melankóliát fenntartó lelki terheket, így fokozza a létvágyat, az életkedvet, szünteti az elmocsarasodott létállapotokat.
Tisztább meglátásokat, fokozottabb magabiztosságot hoz.
MEGKÖTÉS: magas gyomorsav, gyomorfekély, túlzott epetermelés, kiszáradás, széltúlsúly, idegi kimerültség.
Szárított gyökérből készített TEA:
Egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig főzünk, 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal édesítés nélkül fogyasztjuk.
Virágzó hajtásból készített TEA:
Egy evőkanál szárított és aprított drogot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk majd leszűrjük.
Amennyiben TERMESZTENI szeretnénk, úgy a magot május-júniusban érdemes vetni, és a sorok között mintegy 30-35 cm távolságot ajánlatos hagyni.Közepes tápanyag igényű, szárazságot jól tűri.A gyökerét október hónapban érdemes kiásni.

A katáng gyökerét hosszabb ideig eltarthatjuk, ha kiásás után alaposan megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, zsinórra fűzzük, majd szellős, sötét helyen felakasztva szárítjuk
.Régies neve naputánjárófű, mert délután már bezárulnak a virágfejek. Az utak szélén növő, legtöbbször kék virágú növény csodálatos hatásokkal rendelkezik. Amellett, hogy kávészerű íze van, még jó tulajdonságokkal is rendelkezik.
Ismertetőjegyei:
A mezei katáng, évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai túlnyomórészt világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak, délutánra összezáródnak a virág szirmai.
Gyűjtése:
Nyáron, mikor virít, gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mert az öregecske levél igen keserű. Nemesített rokona például a radiccio, mely már csak éppen egy kicsit kesernyés.
A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk.
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető.
Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét, a mezei katáng a népi gyógyításban régóta ismert drog. A gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. A növény keserűanyagokat tartalmaz, ennek köszönhetően nemcsak segít emésztési problémák - így felfúvódás, bélgáz-képződés - esetén, de étvágyat is csinál, az epetermelést pedig serkenti.
Szépséges virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták.
Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, és vizelethajtó hatása is van. A máj működését is támogatja, étvágygerjesztő hatásáról is ismert.
Katángteát úgy készíthetünk, ha 2 dl vízben felforralunk egy szárított, apróra vágott virágokat és a leveleket – van, aki a gyökérre esküszik. Ezt főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.