Kenyér és kovász készítés

2025.05.20

A kenyér lelke nem a boltban terem. Az élő kovászt magadnak kell felnevelni, mint a tyúkot az udvarban – türelemmel, figyelemmel, szeretettel.

Első nap – a kezdet csírájaFogj 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet és ugyanennyi langyos vizet.Keverd össze egy tiszta üvegben, takard le lazán (jó a géz vagy egy konyharuha), és tedd meleg zugba, se túl hideg, se túl meleg ne legyen – 22-25 fok közt az igazi.

Második–negyedik nap – etetés, gondoskodásMinden reggel önts le belőle úgy a felét – ne sajnáld, ez így való. A maradékhoz keverj újra 50 g lisztet és 50 g vizet.Ha jól megy, a harmadik napra már buborékot fúj, s illata savanykásra fordul – él a kovászod!Ötödiktől a hetedik napig – életre kel

Ha már négy-hat óra alatt megduplázódik, és szép buborékos, akkor elérkezett az idő: használhatod.

Naponta etetni kell, mint a baromfit – de ha vigyázol rá, évekig szolgál majd.

Amire figyelj, mint jó gazda a jószágára:

– Mindig tiszta edényt használj,

– Friss lisztet adj neki,

– Ne legyen huzatban, de ne is tűző napon,

– Ha lusta, egy kis reszelt alma vagy natúr joghurt is segíti.S ha már van kovászod 

– jöjjön a kenyér:

Egyszerű parasztkenyér kovászból – 1 cipóhoz– 500 g fehér búzaliszt (vagy fele-fele rozsliszttel)– 350 g langyos víz– 100 g aktív, etetett kovász– 10 g só

Elkészítés:1. Keverd össze a vizet, kovászt és lisztet, és pihentesd 30 percet.

2. Add hozzá a sót, majd gyúrd vagy hajtogasd simára.

3. Tedd tálba, és hagyd kelni 4–6 órát szobahőmérsékleten, közben hajtogasd óránként.

4. Formázd meg, tedd kelesztőkosárba, és keleszd még 1–2 órát vagy egy éjszakát hűtőben.

5. Süsd 230 °C-on fedett edényben 25 percig, majd fedő nélkül még 20 percet – amíg szép barna kérget nem kap.

Tanács:Ne siettesd – ez a kenyér akkor lesz jó, ha megadod neki az időt. Mint az életben a jó dolgoknak, itt is meg kell várni, míg megérik.