Összetevő: Fulvosav

2025.06.27

A fulvosavak a növényi és állati sejtek különböző baktériumok által, különböző környezetben lebontott molekulacsaládjának összefoglaló elnevezése. A fulvosavak minden élő anyag aerob bomlásakor képződő, legalább három megfelelő mikroba faj egymást követő generációi által kiválasztott, látszólag örök életű, élő szervezetek számára védő hatású fitokemikáliák. A fulvosavak a földi körülmények között kialakuló bonyolult szerkezetű, a humifikálódás során többször is változó, tulajdonságaikat kivételesen változtatni, módosítani képes természetes szerves molekulacsalád. A fulvosavak gyakorlatilag minden más szervetlen és szerves anyaggal reagálni képes, kis molekulasúlyú, vízben, és bármilyen pH értékű savakban és lúgokban is oldódó, bioaktív, sárga színű szerves molekulák.

A mikroorganizmusok a talajtulajdonságokat befolyásoló és a számukra táplálékul szolgáló nagy molekulasúlyú humuszanyagokat nagy energiatartalmú kisebb molekulájú fulvósavakra bontják. A humuszanyagoknál kisebb molekulasúlyú fulvosavak a növények biokémiai folyamataiban vesznek részt, a növények anyagcsere folyamatait szabályozzák. Humuszanyagok és fulvosav nélkül nem lenne élet.

A fulvosavak ásványokat szintetizálnak, stimulálják a sejtnövekedést és osztódást, a csírázást és szabályozzák a talaj pH-értékét és a sejtmembránok áteresztőképességét, a növény légzését, támogatják a klorofillszintézist, a gyökerek növekedését és a keringési rendszert, növelik a terméshozamot, csökkentik a növényi stresszt és a hervadást. A fulvosavak javítják a növény szárazságtűrő képességét és ellenállóvá teszik a növényeket a rovarfertőzésekkel szemben, méregtelenítenek, semlegesítik a mérgező gyomirtó és növényvédő szereket.

A humusz a föld talajában, a kőzetlerakódásokban és a vízben is megtalálható, számos vegyületből álló anyag, amelynek egyik alkotóeleme a fulvosav. Vagyis a fulvosav egy teljesen természetes összetétel, egy humuszanyag, amely valójában bomlástermék. Kémiai és biológiai reakciók útján keletkezik, kivonható komposztból és talajból egyaránt.  

A fulvosavas kelát képződés egy rendkívül bonyolult több tényező által is meghatározott folyamat. A kelát képződés függ a kelatképző anyag tulajdonságától és a komplex képződésben résztvevő anion, kation vagy semleges molekulák milyenségétől. A kémiai szakirodalomban általában a kelátképződést egy nagyon egyszerű amino-polikarbonsav (egyik legismertebb képviselője az etiléndiamin-tetraecetsav az EDTA) tulajdonsága és viselkedése alapján írják le.

A kelátképzők a fémionokkal különböző stabilitású komplexeket képeznek. Pearson elmélet szerint a biológiai rendszerekben lévő kelátképzők például a fulvosav is egy nagyon bonyolult komplexképző, ahol a fémion és a kapcsolódó ligandum atomja között kialakuló kötés erőssége és stabilitás nehezen meghatározható. A nehézfémionok különböző mechanizmusok szerint kötődhetnek meg a biszorbenseken, így a megkötődés sorrendje is változó lehet. A talajt ill. egyes komponenseit kiterjedten vizsgálták e témában.

A fulvosav felszínének aktív helyein meghatározott a kationcsere. A nehézfémkationok kicserélődésére való hajlam az elektromos töltéstől, a hidratált ion sugarától és elektronszerkezetétől függ, de függ a közeg pH-jától is. Kationok esetében ez a sorrend a liotróp sorral (adszorpciós aƯinitás) adható meg. A fulvosavra vonatkozó liotróp sorendről leginkább tapasztalati úton tudunk következtetéseket levonni. A fulvosav kelátképző tulajdonságának megítélését leginkább a természetben tudjuk megtapasztalni.

A fulvosav a huminsavak a legkisebb molekulasúlyú frakciója amelyik minden pH-jú vízben oldódik, szemben a lényegesen nagyobb molekulájú huminsavval, amiben lakton gyűrű van. Emiatt a tulajdonsága miatt a huminsav csak enyhén lúgos vagy lúgos pH oldódik. Tehát amikor a hegyekben
esik az eső, az erdőtalajok savanyú kémhatása miatt az esővízben csak a fulvosav oldódik, a huminsav nem. A természetes vizekben, a forrásvízekben, a patak és folyóvizekben nagy mennyiségben volt és van jelen a fulvosav. Ameddig nem létezett a kommunális ivóvízszolgáltatás addig az embereknek lényegében folyamatosan fulvosavas vizet ittak.

Ezt a legkisebb molekulatömegű huminsavat a fulvosavat a mi szervezetünk ismeri, többezer éven keresztül ebben a környezetben éltünk. Fulvosav
kelátképző tulajdonságának van szerepe van a szervezetbe történő ásványianyag bevitelben. A Kárpátokban a magas hegyekben forrásvizek vagy borvizek nagy mennyiségben tartalmaztak és tartalmaznak fulvosavat és nagy mennyiségben tartalmaztak ásványianyagokat is. Ezekkel az ásványi
anyagokkal a fulvosav kelátott képez. Ezek az ásványianyagok nagyon könnyen felszívódnak a szervezetbe, így könnyebben megtörténhetett a szervezetnek az ásványanyag ellátása. Természetesen arra vigyázni kell, hogy ne nehézfém környezetben éljünk, de arra nem csak fulvosav miatt kell figyelni. Több ezer éven keresztül ittunk fulvosavas vizet és nem volt probléma a fulvosav miatt, hogy kelátképző tulajdonsága miatt nehézfémet vitt volna be a szervezete! Az interneten sajnos mindenről és mindennek az ellenkezőjéről is lehet találni írást.

A Földön, de akár Magyarországon is vannak olyan területek talajféleségek ahol természetes körülmények között magas a nehézfém, nézzük meg, hogy azokon a helyeken a fulvosav kelátképző tulajdonsága miatt volt-e, vagy van-e nehézfém probléma. A 2000-es évek elejéig ilyen problémát nem
írtak le!
Srí Lankán korábbi nevén Ceylon szigetén a glyphosate rezisztens GMO-s cukornád termesztés bevezetése előtt soha nem írtak le arzén mérgezéses tüneteket, pedig a Srí Lankai szigeten nagyon magas a talajoknak az arzén tartalma. Több ezer éven keresztül a fulvosavas vizet ittak az emberek Srí
Lankán, a fulvosav mint kelátképző nem vitte be az arzént az emberi szervezetbe. Ez egy olyan természetes bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a fulvosavnak kelátképző hatása nehéz fémekkel nem valósul meg. 2000 után írtak le a tömeges krónikus vesebetegséget fiatal 20-30 éves GMO glyphosate rezisztens cukornád ültetvényeken dolgozó mezőgazdasági munkásoknál. Az arzén mérgezés miatt Srí Lankán 2013-ban vissza is vonták a glyphosate a használatának az engedélyét. Ugyanis a glyphosate ami szintén kelátképző (de teljesen más fémion és a kapcsolódó ligandum atomja közötti kapcsolat kémiai tulajdonsága), de nem vitte be az emberi szervezetbe az arzént, ezért nem okozott a fulvosav krónikus vese elégtelenséget. Természetes körülmények között Srí Lankai szigeten a talajokban lévő arzént a talajvizekben és az ivóvízben lévő fulvosav nem vitte be a szervezetbe, viszont a szintén kelátképző glyphosate igen!
A Srí Lankai Glyposate-os történet elolvasható IDE kattintva. Egy másik szakirodalmi forrás elérhető ITT.

Azt tudjuk, hogy a xenobiotikum glyphosate egy mesterséges molekula, azt nem ismeri a szervezet, de a fulvosav egy természetes molekula, amellyel mi együtt élünk az idők kezdete óta. Több ezer évig az emberek fulvosavas vizet ittak. Csak az elmúlt 50 év vívmánya a víztisztítás, ahol víztisztítás során a fulvosavat, mint olyan szerves anyagot érzékel a víztisztító berendezés amit neki el kell oxidálni, ugyanúgy mint egy baktériumot vagy egy vírust.

A növekvő nehézfém probléma egy kicsit túl van lihegve, minden hiba mögött vagy minden probléma mögött a nehézfémeket gondoljuk. Pedig egyértelmű, hogy itt a mezőgazdaság a felelős a szaporodó nehézfém egészségügyi problémákért. Hogyan kell kivezetni a szervezetből a nehézfémet, azt nem tudom, vagy feltehetem a kérdést, hogy egyáltalán kivezethető-e. Sajnos nem tudom! Viszont, hogy mi "vezeti" be a szervezetbe a nehéz fémeket egyre növekvő mértékben arra komoly tapasztalatok vannak a világban.
A Srí Lanka szigetén tapasztaltakból nagyon súlyos tudományos következtetés lehet levonni. Az nem egy olyan "kísérlet" amit 6 kisegérrel elvégeztek el és abból vontak le tudományos következtetést. Srí Lanka szigetén több tízezer 20 - 30 éves fiatal mezőgazdasági férfi munkás halálát okozta, akik
krónikus vese elégtelenségben haltak meg, mert glyphosate rezisztens GMO cukornád ültetvényen dolgoztak. Konkrétan a glyphsate-nak a káros hatása jelentkezik a nehézfém problémák mögött.

Manapság a nehézfém probléma kiváltó okának megítélése téves úton jár. Minden hiba mögött vagy minden probléma mögött a nehézfémeket gondoljuk. Pedig egyértelmű, hogy itt a mezőgazdaság a felelős a szaporodó nehézfém egészségügyi problémákért. Hogyan kell kivezetni a szervezetből a nehézfémet, azt nem tudom! Viszont, hogy mi "vezeti" be a szervezetbe a nehéz fémeket egyre növekvő mértékben arra komoly
tapasztalatok vannak a világban. 

A Srí Lankai eset több tízezer 20 – 30 éves fiatal mezőgazdasági férfi munkás halálát okozta, ahol krónikus vese elégtelenségben haltak meg, mert a Glyphiosate rezisztens GMO cukornád ültetvényen dolgoztak.

Még egy fontos szempont Az Európai Unio élelmiszer biztonsági hivatala az EFSA a fulvosavat étrend-kiegészítő alapanyagként engedélyezte.

A természetgyógyász tevékenységem egyik fontos javaslata miért és hogyan kellene elkerülni a glyphosate-ot, hogy ne vezessük be a szervezetünkbe a nehézfémet!

  • a glyphosate, mint hormon moduláns, miért akadályozza a vágyott gyermeket megszületését
  • a glyphosate hogyan öli meg a jó bélbaktériumokat és okoz mindenféle gyulladásos bélbetegséget
  • a glyposate összefüggése a SIBO-val, a refluxxal , a csontritkulással, mentális problémák, AD/HD, autizmus, impulsive agresszió

A fulvosavak a növények évezredes bomlási folyamatai során keletkeztek, és fontos ásványi anyagokat tartalmaznak szervezetünk számára könnyedén felvehető, biológiailag hasznosítható formában. Ezek a növényi eredetű makromolekulák a karbon kori növényzetből keletkezett tőzegből nyerhetőek ki, hatékony immunerősítő hatással bírnak, és segítenek növelni a szervezet védekezőképességét. Molekulaszerkezetük lehetővé teszi, hogy ott fejtsék ki pozitív hatásukat, ahol, és ahogy éppen kell. A fulvosavak hol antioxidánsként, hol elektrolitként viselkednek, de képesek még tápanyagszállításra, hidratálásra, enzimeket katalizálhatnak, serkentik az anyagcserét, javítják a felszívódást, nehézfémekhez kapcsolódva pedig megkötik azokat. A fulvosavak segítenek a mikroelemek felvételében a növényekbe azáltal, hogy oldható formába alakítja a mikro, makro és nyomelemeket (fulvokelátok) képeznek és a szerves szervezetek számára könnyen hozzáférhetőek, és még az emberei szervezet is könnyen tudja hasznosítani. Fulvosav-kelátok számtalan hatóanyagot tudnak szállítani.

A fulvosav kelátok legfőbb előnye az, hogy az elektronegativitása miatt számos előnyös reakciót indít be. Amint a szervezetben találkozik szabad gyökökkel, vagy valamilyen, szennyező anyaggal, méreganyaggal, akkor a fulvosav-kelát megköti ezt a szennyező anyagot és a helyére vitamint vagy nyomelemet add le. Számunkra a hasznos és jó anyagot a fulvosav-kelát leadta, a ránk nézve károsat pedig hatástalanította.

Legtöbbjük ionos formában fordul elő. Ez azt jelenti, hogy a fulvosavak kiválóan vezetik az elektromosságot, és javítják a velük kölcsönhatásba lépő egyéb vegyületek felszívódását. Sőt, az ionos ásványok miatt a fulvosavak hozzájárulnak biohasznosulásuk növeléséhez a növényekben is.

A fulvosavak szerkezetének és kelátképző tulajdonságainak köszönhetően segíthetnek egyes tápanyagok, főleg ásványi anyagok sejtekbe történő szállításában és a mélyen beágyazott méreganyagok eltávolításában a szervezetből. Jelenleg az élelmiszerpiac is egyre nagyobb érdeklődést mutat irántuk.

A legújabb vizsgálatok érdekes orvosi alkalmazásra mutatnak rá az öregedéssel és a kognitív stimulációval összefüggő kognitív rendellenességek szabályozására. A fulvosav nemcsak a kognitív hanyatlás mérséklésében mutatkozik meg, hanem potenciálisan kognitív fokozó ("prokognitív") anyagban is. Növeli a kognitív funkciókat és csökkenti az életkorral összefüggő kognitív betegségek kockázatát. Vannak olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a fulvosavnootróp tulajdonságokkal rendelkezik. A nootróp olyan anyag, amely segíthet növelni az intelligencia és a kognitív teljesítmény markereit, például a munkamemóriát, valamint az egyén képességét a tanulásra és az információmegtartásra.

A fulvosavról bebizonyosodott, hogy számos mechanizmuson keresztül növeli az energiaszintet.Az energia növelése a mitokondriumokkal kezdődik, amelyek kis sejtszervecskék, amelyek táplálják energiaszintünket. A mitokondriumok az idegrendszerben, az izomszövetekben, az agyban, a bélrendszerben, a szívben és a test sok más területén találhatók. A mitokondriumok oxigént, valamint más tápanyagokat vesznek fel, és ezekből az anyagokból energiát termelnek.(16)

A fulvosavról kimutatták, hogy több kulcsfontosságú tápanyagot szállít a mitokondriumokba, és növeli az oxigénfelvételt. A fulvosav segít fenntartani az egészséges elektrolit-egyensúlyt a sejtekben. Az egészséges elektrolit-egyensúly elősegíti az elektronok áramlásának növelését, amelyeket a mitokondriumok energiatermelés építőköveként hasznosítanak.
A fulvosav segít felkészíteni a szervezetet, hogy hatékonyabban termeljen több energiát, és ezáltal minimalizálja a fáradtságot, ami a mentális élesség, a fizikai teljesítmény és az állóképesség növekedéséhez vezet. 

Az immunitást nagymértékben az elfogyasztott élelmiszer határozza meg. A bél az immunrendszer elsődleges központja.

Ezért az elfogyasztott élelmiszer hatással van a bélrendszerreés az immunrendszerre is. Az olyan állapotok, mint a gyulladásos bélszindróma és a szivárgó bél, sebezhetővé teszik a szervezetet a betegségekkel szemben, mivel a bélrendszer károsodik. A fulvosav-kiegészítés segíthet az immunitás helyreállításában az emésztőrendszer egészségének helyreállításával.(18)
A kutatások azt is kimutatták, hogy a fulvosavantimikrobiális hatású, ami tovább segítheti a szervezet védelmét a fertőző betegségekkel szemben.

A Journal of Alzheimer's Disease 2011-ben megjelent egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a fulvosav számos antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. 
A fulvosav segít a szervezetben több tápanyag felszívódását a sejt áteresztő képesség növelésével. Ahhoz, hogy a sejtek hatékonyan felvegyék a tápanyagokat, elektrolitokra van szükségük, hogy lehetővé tegyék az ionok áramlását. A fulvosav magas elektrolittartalmú.
Kutatások szerint a fulvosavak (nagyon kis méretű molekulákból állnak) nagy aktivitású hidrogén-, szén- és oxigénmolekulákból állnak, amelyek könnyen átjutnak a sejtmembránokon.
A fulvosav erős töltése elősegíti a kulcsfontosságú tápanyagok és vitaminok felszívódását, mind az elfogyasztott ételekből, mind a táplálék-kiegészítőkből.

A fulvosav nagyon magas ORAC minősítéssel rendelkezik. Az ORAC az oxigéngyök abszorpció képességét jelenti. Minél magasabb az ORAC besorolása, annál nagyobb az antioxidáns hatása.
A kutatások kimutatták, hogy a fulvosavak potenciálisan mérséklik a toxikus fémek abszorpcióját, amint azt a vízben lévő toxikus fémanyagok redukálása mutatja. Az egyik ok, amiért a fulvosav olyan hatékony/erős az emésztésre és az energiaszintre, az az, hogy képes méregteleníteni a szervezetet. A huminsavak fogyasztása segít megkötni és lebontani a méreganyagokat és fémeket, amelyek az étrenddel kerülnek be.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fulvosav gyulladáscsökkentőként hat azáltal, hogy csökkenti a proinflammatorikus mediátorok felszabadulását a sejtekből. A krónikus gyulladás a betegségek egyik fő hajtóereje. A krónikus gyulladás egyszerűen egy sor olyan betegséget ír le, amelyek gyulladást okoznak, és hosszú ideig kísérnek.

Míg a gyulladás természetes és egészséges folyamat a szervezetben az akut kitörések során, a krónikus gyulladás fájdalmat, kényelmetlenséget okoz, és ami a legrosszabb, növeli az esélyét egy sor halálos betegség kialakulásának.
Mivel a fulvosav segít enyhíteni a gyulladást, ezért valószínű, hogy segít csökkenteni a gyulladással összefüggő fájdalmakat, például ízületi fájdalmakat, ízületi gyulladást, fejfájást, migrént és egyéb izomfájdalmakat is.

A fulvósav pontos hatóanyag-tartalma nem egyetlen vegyületre korlátozódik, hanem egy komplex, természetes szerves molekulacsoport, amely számos bioaktív összetevőt tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Ásványi anyagok és nyomelemek: például vas, cink, magnézium, réz, mangán – ezek ionos formában vannak jelen, így könnyen felszívódnak.

  • Antioxidáns vegyületek: segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, csökkentik a gyulladást és támogatják a sejtvédelmet.

  • Kelátképző tulajdonság: a fulvósav képes más tápanyagokat "becsomagolni", így azok hatékonyabban jutnak el a sejtekhez.

  • Elektrolitok: támogatják a sejtek közötti kommunikációt és az idegrendszer működését.

  • Szerves savak és enzimek: amelyek serkentik az anyagcserét és a tápanyagok hasznosulását.

A fulvósav felhasználási területei meglepően sokrétűek, mivel ez a természetes szerves molekulacsoport számos biológiai és kémiai folyamatban játszik kulcsszerepet. Íme a legfontosabb alkalmazási területek:

🌱 Mezőgazdaság

  • Talajjavítás: javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét és pH-értékét.

  • Tápanyag-felszívódás: kelátképzőként segíti a növények számára fontos ásványi anyagok felvételét.

  • Növényvédelem: fokozza a növények ellenálló képességét a stresszhatásokkal és kártevőkkel szemben2.

🧬 Egészség és táplálékkiegészítés

  • Méregtelenítés: segíthet a nehézfémek és toxinok megkötésében és eltávolításában a szervezetből.

  • Immunerősítés: támogatja az immunrendszert, különösen a bélflóra egyensúlyának helyreállításán keresztül.

  • Energia és kognitív funkciók: kutatások szerint javíthatja a mitokondriális működést, ezáltal növelve az energiaszintet és a mentális éberséget.

💧 Vízminőség és környezetvédelem

  • Vízkezelés: természetes kelátképzőként képes megkötni a vízben lévő nehézfémeket és szennyező anyagokat.

  • Talaj- és vízrehabilitáció: használják szennyezett területek megtisztítására is.

🧪 Ipari alkalmazások

  • Kelátképző adalék: ipari folyamatokban, például műtrágyákban vagy vízlágyítókban is alkalmazzák.

  • Antioxidáns tulajdonságai miatt kozmetikai termékekben is megjelenhet.

A fulvósav tehát nem csupán egy "divatos" étrend-kiegészítő, hanem egy sokoldalú, természetes bioaktív anyag, amely a talajtól az emberi sejtekig számos szinten támogatja az életfolyamatokat.

Fulvosavat tartalmazó termékeink: