Az ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki.
Azt hihetnénk, ősi magyar fa, azonban kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény.
Virágból készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó.
Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású.
Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható.
A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban.
Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
Nemcsak édes....
Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz.
Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig.
Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint:
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja.
Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk.
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer.
A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.